?

P-piller og kreftrisiko

Kvinne 24 . 02 Oktober 2020
Spørsmål

Hei. hvor stor sjans er det for å få kreft av ppiller som inneholder østrogen og gestagen? og varierer det ut fra hvilken type man har? Går selv på melleva/oralcon.

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei
 

Så langt tyder forskning på at p-piller av kombinasjonstypen (blant annet Oralcon som du bruker) ikke er assosiert med en økt risiko for kreft, men at kreftrisikoen samlet sett trolig er redusert. 

I en amerikansk studie fra 2000 ble det vist at p-pillebruk var assosiert med en økt risiko for brystkreft blant kvinner som hadde en førstegangsslektning med brystkreft. Denne økte risikoen gjaldt for dem som hadde brukt p-piller før 1975, med høyere hormondoser enn dem som er på markedet i dag. I løpet av de siste 30 årene er østrogen- og gestagenmengden i p-pillene gradvis blitt redusert, og nye gestagener er blitt innført. De fleste studiene som omhandler bruk av p-piller og kreft, er basert på p-piller med et høyere hormonnivå enn dagens p-piller.

Det viser seg at risikoen for eggstokkreft reduseres kraftig ved bruk av p-piller. Risikoreduksjonen er ca 40% for kvinner som noen gang har brukt p-piller, og er 50% eller større for kvinner som har brukt p-piller i fem år eller mer.

Håper du fikk svar på det du lurte på.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

 

 

 

 

Finner du ikke det du leter etter?